فرآوردهای شیری حاصل ار ماست در عشایر سنگسر
قوروت ماستی: عشایر خوار و توران نوعی کشک تهیه می کنند که
به قوروت ماستی معروف است . این کشک دارای چربی بیشتری
نسبت به سایر کشک هاست .![]()
انواع پنیر: پنیر قالبی و پنیر چنگی![]()
آرشه : آرشه از دو واژه ( آر ) به معنای آسیاب و ( شه) به معنای
سه در گویش سنگسری تشکیل شده است . تهیه آرشه کار بسیار ظریف
و حساسی است بطوری که تهیه آرشه توسط یک نفر عملی نیست .
لازم است دو نفر به نوبت تفت دادن آن را به عهده گیرند و نفر سوم
به تنظیم شعله زیر دیگ بپردازد. ![]()
مامای وهو : مامای وهو (mamaye woho) یا روغن پنیر در
حین پخت آرشه بدست می آید و به عنوان مرهم در شکستگی ترمیم
زخم و رفع کوفتگی مصرف می شود.
در ضمن در اثر کمی تفت دادن تبدیل به ماده ای می شود که
وارهون( warhun) نام دارد.
وارهون نوعی روغن زرد پنیر است و به مصرف خوراکی می رسد.![]()
انواع لور: لور تازه از جوشاندن پنیر بدست می آید
لور چنگی به لور تازه مقداری نمک می زنند و در خیک می ریزند
لور خشک را با خشکاندن در مقابل آفتاب و تورق آن لور خشک بدست می آید
لور رهون : در حین خشکاندن لور در سینی روغن پس می دهد که لور رهون
( روغن لور) نام دارد . این ماده فقط مصرف دارویی دارد و در درمان
رما تیسم استفاده می شود.
لور آرشه : از لور تازه بدون نمک آرشه ای درست می کنند که به آن
لور آرشه می گویند.![]()
سنگـسر عشق ماندگار